Gastronomija je dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi. Ona je kako kažu i najljepša turistička pozivnica. Tako je i ovdje u Podravini i Prigorju. Ponuda ovdašnjih tradicionalnih jela, na čije su oblikovanje u prošlosti značajan utjecaj imale austrijska i mađarska kuhinja, zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane i sladokusce. Uglavnom su to jela od mesa i riječnih riba pripremljena pečenjem i prženjem te razni suhomesnati domaći specijaliteti: sušeni dimljeni jezik, buncek, hladetina, domaći špek ili šunka... Uz meso, obavezni su i prilozi: krumpir (pire, restani, prženi, kalampajsani), riža (rizi-bizi), žganci s mlijekom ili, kao prilog uz jela od divljači, tjestenina (uz pečenke) te umaci od pečenja, gljiva i vrhnja. Od mliječnih proizvoda specijaliteti su domaći sir i vrhnje, mlaćenica ili stepka te dimljeni kravlji sir (prge). Juhe su bistre, osobito kokošja i goveđa koje se polako kuhaju s korjenastim povrćem, a poslužuju se s domaćim rezancima, jetrenim ili gris knedlama. Zimi se kuhaju gušće juhe od krumpira, graha ili kupusa, a ljeti laganija povrtna variva (čušpajzi) od kelja, graška, mahuna, krastavca s vrhnjem, sve začinjeno crvenom paprikom i češnjakom. Najpoznatiji specijaliteti od svježeg kravljeg sira su zapečeni štrukli. No ono po čemu je ovdašnja kuhinja sve prepoznatljivija je kopriva koja se danas kao namirnica u velikom stilu vraća na jelovnike ugostiteljskih objekata ovoga kraja, u pripremi slanih i slatkih jela. Orehnjače, makovnjače, štrukli s nadjevima od voća, bučnica, kukuruzna zlevka, krafne, uštipci, kuglof, medenjaci, salenjaci i šape samo su neki od ukusnih zalogaja koji dolaze na kraju blagovanja. Ipak, valja izdvojiti dva autohtona kolača. Jedan slani i jedan slatki koji su primjer osobitosti jela tradicijske podravske kuhinje. Slani podravski specijalitet su kašnjaki, štrukli s hajdinskom ili prosenom kašom i bučinim uljem. Jedan slatki specijalitet je 2012. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske. To je bregofska pita slasni kolač koji se prema zapisima, već više od dvjesto godina ispeče u svakoj kući u Bregima za blagdan Božića pa su je nekad zvali i božićna pita. Peče se po starom receptu, onako kako je svaka Bregovka naučila od svoje mame, svekrve, bake ili prabake, a glavni su joj sastojci domaće jabuke, mljeveni orasi, sušeno grožđe, cimet, guščja ili kokošja mast, šećer, vrhnje...
Koprivnica
Koprivnica
Koprivnica
Jagnjedovec
Koprivnica
Đurđevac
Đurđevac
Sokolovac
Križevci
Kategorije Kategorije Kategorije
Tel:
Radno vrijeme:
07:00 - 15:00 (Ponedjeljak - Petak)
E-mail:
Pišite nam!
Turistička zajednica
Koprivničko-križevačka
Antuna Nemčića 5,
HR-48000 Koprivnica,
Croatia